DialogiAkatemian Janne Kareinen suunnitteli ja toimi pääfasilitaattorina ympäristöministeriön (YM) ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) vuorovaikutuskäytäntöjen uudistamisen dialogi- ja yhteiskehittelytilaisuuksien sarjassa. Osallistujina olivat molempien organisaatioiden laajennetut johtoryhmät ja osa kehittämispäälliköistä.
Referenssit
Organisaatiot ja yksilöt
Julkiset palvelut
Yhteiskunnalliset kysymykset
Ympäristö
Tutkimus ja arviointi
Kansainvälinen toiminta
Organisaatiot ja yksilöt
Veikkausliiga-joukkueen pelaajien hyvinvoinnin tuki
AC Oulu käynnisti yhteistyössä DialogiAkatemian kanssa edustusjoukkueen pelaajien kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevan valmennuksen kauden 2024 aikana. Matalan kynnyksen valmennuksessa on kyse keskusteluavusta, jossa käsitellään yksilöllisesti ja luottamuksellisesti pelaajien mieltä askarruttavia asioita ja tuetaan heitä säilyttämään tasapainon elämän eri osa-alueiden välillä.
Julkiset palvelut
Kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalvelujen työnohjaus
Kulttuuriala on vuosien aikana kokenut suuria muutoksia. Esimerkiksi kirjastojen toiminta on laajentunut merkittävästi ja nuorisotyön toiminta uudistunut aikaa vastaavaksi. Myös nämä niin sanotut ei perinteisesti työnohjausta käyttäneet alat teattereita myöten ovat löytäneet itselleen työnohjauksen hyödyt. Työnohjauksissa on voitu kehitellä uusia ideoita ja tukea muutoksessa olleita organisaatioita ja henkilöstöä.
Hyvinvoiva koululainen -hanke
Aretai toteutti yhdessä Synesis Oy:n kanssa Pirkanmaan Hyvinvoiva koululainen -hankkeeseen koulutuspäiviä, valmennuksia ja sparrausta. Aretailla oli keskeinen rooli kokonaisprosessin tukemisessa, paikallisten toimijoiden kokeiluiden kehittämisessä ja vertaisoppimisessa.
Aikuissosiaalityön ja työllisyyspalvelujen työnohjaus
Aikuissosiaalityön ja työllisyyspalveluiden tiimit eri paikkakunnilla ovat olleet myös keskeinen Aretain työnohjauksen alue. Työnohjaukseen on usein kuulunut asiakastyön ja työhyvinvoinnin tukemisen lisäksi erityisesti myös kehittämispainotus.
Verkosto-osaamisen kehittämisohjelma
Aretai toteutty yhdessä osuuskunta nommoC seugolaiDin kanssa puolistoista vuotta kestäneen dialogisen verkosto-osaamisen kehittämishankkeen Kouvolan kaupungin hyvinvointipalveluiden koko henkilöstölle (400 henk.). Hankkeessa parannettiin organisaation kykyä toimia yhdessä tulevissa sote-aluemuutoksissa.
Lastensuojelun ja perhepalvelujen työnohjaus ja kehittäminen
Lastensuojelu on kokonaisuudessaan ollut merkittävä Aretain työnohjauksen kenttä. Aretain työnohjaajat ovat työskennelleet lastensuojelujärjestelmän kaikilla osa-alueilla: palvelutarpeen arvioinnissa, avo- ja sijaishuollossa, jälkihuollossa sekä useissa sijaishuollon laitoksissa ja perhehoidossa. Näillä osa-alueilla on työnohjattu työntekijöitä, esihenkilöitä ja ylempää johtoa. Lisäksi olemme olleet kouluttamassa, kehittämässä ja työnohjaamassa lastensuojelussa valtakunnallisesti toteutettavaa systeemisen työtavan haltuunottoa ja johtamista.
Hyvinvointipalveluiden ylimmän johdon dialogivalmennus
DialogiAkatemia toteutti Kouvolan kaupungin hyvinvointipalveluiden ylimmälle johdolle vuoden pituisen dialogivalmennuksen. Valmennuksessa keskityttiin rakentamaan johtajille jaettua käsitystä johtamisesta ja hyvinvointipalveluiden yhteistä perustehtävästä sekä kirkastamaan strategisia kehittämissuuntia.
Kolmannen sektorin työnohjaukset
Aretai on perustamisestaan lähtien ollut kehittämässä kansalaisyhteiskuntaa yhdessä järjestöjen kanssa. Työnohjauksen asiakkaina ovat olleet lukuisat paikalliset, valtakunnalliset ja kansainväliset järjestöt. Järjestöjen työalueita ovat olleet esimerkiksi lapset, nuoret ja perheet, ikäihmiset, mielenterveys- ja päihdetyö, pakolais- ja kotouttamistyö, väkivalta- ja turvakotityö, terveyshaasteet ja sairaudet sekä kansainvälinen hätäapu.
Lahden varhaiskasvatuksen dialogikokonaisuus
DialogiAkatemia on kouluttanut Lahden varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstöä Erätauko-fasilitaattoreiksi. Melkein jokaiseen kaupungin päiväkotiin on koulutettu fasilitaattoreita Skididialogien ohjaajiksi, yhteensä lähes 100 ammattilaista. Koulutusten yhteydessä on konseptoitu myös versio Skididialogista varhaiskasvatuksen käyttöön.
Lasten-, nuorten- ja aikuispsykiatrian työnohjaus
Psykiatrian alalla Aretain työnohjausta ovat käyttäneet eri hyvinvointialueiden useat avo- ja osastohoidon yksiköt. Työnohjauksiin on osallistunut moniammatillisia tiimejä ja johtovastuussa olevia mm. akuutti- ja vastaanottoyksiköistä, psykoosisairauksiin, mielialahäiriöihin ja neuropsykiatriaan erikoistuneista hoitoyksiköistä. Työnohjauksen piirissä olleita ammattilaisia on työskennellyt niin lasten ja nuoret kuin aikuisten parissa.
Kriisityön työnohjaus
Aretai on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä sosiaali- ja kriisipäivystystä kehittämishankkeiden ja työnohjausten avulla. Monet kriisityöryhmät ovat työnohjauksissa käyneet läpi ja purkaneensa alueen äkillisiin tilanteisiin antamansa kriisiavun. Työnohjaukset ovat olleet merkittävä tuki vaativassa työssä jaksamiseen ja siitä palautumiseen.
Varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja opiskeluhuollon työnohjaus
Aretailla on laaja kokemus työnohjauksen toteuttamisesta läpi koko kasvatus- ja koulutuskentän, päiväkodeista korkeakouluihin. Kasvatus- ja koulutusympäristön työnohjauksissa merkittävänä näkökulmana on ollut pedagogisen hyvinvoinnin tutkimuksen uusimmat tulokset, joiden avulla on voitu rikastuttaa ja syventää ammattilaisten ja johdon työskentelytapojen ammatillista reflektointia.
Yhteiskunnalliset kysymykset
Dialogi vihapuheen käsittelyssä koulutussarja
Aretai toteutti ”Dialogi vihapuheen käsittelyssä” koulutussarjan kahdellatoista paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Koulutukset toteutettiin yhdessä Opetushallituksen kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen Cimon kanssa. Osallistujina oli 150 ammattilaista nuoriso-, turvallisuus- ja sosiaalialalta sekä järjestöistä.
Pärjätään yhdessä -kehittämishanke
DialogiAkatemia fasilitoi Suomen Punaisen Ristin koordinoiman Pärjätään yhdessä -hankkeen alueelliset toimijatapaamiset vuosina 2016–2019. Tässä valtakunnallisessa hankkeessa kehitettiin viranomaisten tueksi sosiaali- ja terveysjärjestöistä koostuvia alueellisia auttamisjärjestelmiä.
Ympäristö
Räätälöity dialogiperehdytys Lukelle
DialogiAkatemia toteutti Luonnonvarakeskuksen (Luke) Kasvinterveyden tutkimusryhmälle räätälöidyn dialogiperehdytyksen syksyllä 2024. Perehdytyksessä kehitettiin 20 tutkijan dialogitaitoja omassa työyhteisössä, viranomaistehtävissä ja sidosryhmien kanssa sekä vahvistettiin työyhteisön keskinäistä luottamusta ja osallisuutta. Kokonaisuus liittyi toimintaympäristön kasvaviin paineisiin ja väheneviin resursseihin.
Saimaannorpan suojelu ja kalastusrajoitukset dialogisarja
Dialogisarjalla uudistettiin asetuksen valmistelevat kuulemistilaisuuksia. Tavoite oli, että vastakkaisista intresseistä huolimatta eri toimijat kykenevät kuuntelemaan toisiaan, käymään yhdessä keskustelua ja esittämään rakentavia kehitysehdotuksia. Dialogisarja oli osa vuonna 2021 voimaan tulleiden kalastussääntöjen valmistelua. MMM:n asettama työryhmä käytti keskustelun tuloksia kalastusrajoitusten uudistamistyössä.
Tutkimus ja arviointi
Lasten ja nuorten osallisuuden kehittävä arviointitutkimus
Aretai ja Tampereen yliopisto toteuttivat vuosina 2021–22 lasten ja nuorten osallisuuden arviointitutkimuksen. Kohteena olivat perusopetuksen 5. ja 8. luokan oppilaat sekä varhaiskasvatusyksiöiden tiimit. Hankkeessa suunniteltiin dialoginen työpaja tiedon keräämiseen yhdessä alan ammattilaisten kanssa. Lisäksi valmennettiin kaksikymmentä kouluvalmentajaa, opettajaa ja varhaiskasvatuksen ammattilaista toteuttamaan dialogiset arviointityöpajat sekä analysoitiin kertynyt aineisto.
Dialoginen arviointi ammatillisesta osallisuudesta
Aretai toteutti yhdessä Tampereen yliopiston kanssa Osallisuutta rakentamassa -hankkeessa dialogisen arvioinnin ammatillisesta osallisuudesta. Kohderyhmänä oli Tampereen seudun kasvatus- ja koulutusalan ammattilaiset. Hankkeessa suunniteltiin uudenlainen dialogisen työpajan malli tiedon keräämiseen. Työpajoista saatu aineisto analysoitiin ja niistä tuotettiin raportti, jossa esitettiin ehdotuksia tulosten hyödyntämiseen.
Kansainvälinen toiminta
Mentoroinnin kehittäminen
DialogiAkatemia on ollut synnyttämässä mentoroinnin rakenteita Suomessa ja kansainvälisesti etenkin nuorisotyön alueella ja suomalaisen ammattijalkapallon piirissä. Marko Kangas ja Jarkko Soininen ovat tehneet mittavan uran mentoroinnin kehittäjinä ja kouluttajina Suomessa ja ulkomailla. He ovat toimineet yli 15 vuotta Opetushallituksen Erasmus+ kansainvälisyysohjelman mentorointiasiantuntijoina ja kouluttajina.
Tool Fair XIII ja Tool Fair XIV
Marko Kangas on toiminut Tool Fair XIII (2018 Split, Kroatia) ja Tool Fair XIV (2019 Rovaniemi, Suomi) tapahtumien pääfasilitaattorina sekä yhtenä pääpuhujista otsikolla ”Dialogue Skills for Promoting Democracy for Young People”.
Youth Work for Resilience koulutusprosessi
DialogiAkatemia toteutti vuosina 2019-2020 yhdessä Opetushallituksen, Erasmus+ National Agency (Croatia) ja I-Daren (Jordan) kanssa 1,5 vuotta kestävän koulutusprosessin. Siinä keskityttiin dialogisuuden hyödyntämiseen nuorisoalalla, erityisesti resilienssien vahvistamisessa.